Skupština KS bira delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Skupština KS bira delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici izabrati će delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković za danas je zakazao nastavak konstituirajuće sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti, a koja je prekinuta 16. novembra 2018. godine.

Sjednica je prekinuta na tački dnevnog reda u okviru koje su kantonalni zastupnici trebali izabrati delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH. Sredinom novembra ovaj posao nije bilo moguće završiti s obzirom na to da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH tek 18. decembra 2018. godine donijela Uputstvo o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH jedina je preostala tačka na dnevnom redu konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Za danas je zakazana i sjednica Ustavnog suda BiH koji se trebao izjasniti o ustavnosti akta koji je usvojio CIK, a kojim je određeno da će se prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristit popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH podnijeli su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije