Skupština KS-a o zdravstvu: Veći dnevni prosjek posjeta od važećih normativa

Fena
Skupština KS-a o zdravstvu: Veći dnevni prosjek posjeta od važećih normativa
Avaz / Ilustracija
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo će danas na sjednici razmatrati Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Dom zdravlja za 2015. godinu.

U izvještaju se navodi da su svi timovi ljekara imali znatno veće dnevno opterećenje u odnosu na važeće normative.

U Izvještaju je također naglašeno da je u svim specijalističko-konsultativnim službama zabilježen veći dnevni prosjek posjeta od važećih normativa te da je opterećenost ljekara posebno izražena u Otorinolaringološkoj službi, dok specijalista ove struke nema na tržištu rada.

Istaknuto je da je sve ontološke slučajeve Klinički centar Univerziteta u Sarajevu preusmjeravao ovoj ustanovi, što je dodatno otežalo postojeću situaciju. Prosječna dužina čekanja za radiološko-dijagnostičke procedure je šest dana za radiološku, a mjesec i po do dva za ultrazvučnu dijagnostiku.

Iz ove ustanove također naglašavaju da je broj zaposlenih u 2015. iznosio 2.048, od toga na neodređeno vrijeme 2.001 i na određeno 47 zaposlenih. Od ukupnog broja zaposlenih, 1.610 je zdravstvenih radnika, 392 nezdravstvena i 46 zdravstvenih saradnika.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu u kojem se navodi da je u tom periodu na obavezno zdravstveno osiguranje bilo prijavljeno 427.359 osoba, što je za 1,2 posto više u odnosu na stanje iskazano na isti dan prethodne godine.

Također, poslanici će razmatrati i prijedloge odluka o potvrđivanju razrješenja vršilaca dužnosti predsjednika i članova skupština KJP ZOI `84, KJP Centar "Skenderija", KJP "Poljoprivredno dobro Butmir", KJP "Veterinarska stanica Sarajevo" i "Sarajevo - šume" te bi trebali donijeti odluke o potvrđivanju imenovanja novih predsjednika i članova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije