Skup posvećen Mladiću, sračunato izazivanje međuetničke mržnje

Fena
Skup posvećen Mladiću, sračunato izazivanje međuetničke mržnje
U Helsinškom odboru za ljudska prava izražavaju najdublju osudu, zbog najavljenog održavanja skupa u Banjoj Luci, posvećenog iskazivanju podrške optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću, a upravo na Dan komemoracije žrtvama u Srebrenici.

Poražavajuće je, što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, falsificiranja istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja, kažu iz Helsinškog odbora.

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava ističu da bi bilo za očekivati, da su vlasti u RS-u, u proteklih dvadesetak godina, učinile konkretne i odlučne korake, u pravcu suočavanja s istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinilaca ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama.

"Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog falsificiranja ili opravdavanja, i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima, nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banje Luke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini", navodi se u saopćenju.

Stoga, pozivaju građane da, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, odaju počast nedužnim žrtvama i daju snažnu podršku izgradnji mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini i regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije