Škrijelj: Obećavam da se rektor nikada neće birati u KCUS-u nego u Rektoratu

Radiosarajevo.ba
Škrijelj: Obećavam da se rektor nikada neće birati u KCUS-u nego u Rektoratu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu

Obećavam da se rektor nikada neće birati u Kliničkom centru, nego u sali Rektorata. Obznanjujem javno da se politika neće miješati u rad Univerziteta.

Ovo je poručio novi-stari rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, u obraćanju nakon reizbora na ovu dužnost.

"Obećavam da se rektor nikada neće birati u Kliničkom centru, nego u sali Rektorata. Obznanjujem javno da se politika neće miješati u rad Univerziteta. Politika mi je u protekle godine nanosila samo zlo. Trpio sam strašne pritiske. Šest mjeseci inspektori Porezne uprave ne izlaze iz Rektorata", kazao je Škrijelj. 

Napomenuo je da više nije član SDA. Dodao je i da zbog sprege politike i političkih organa nikada nije došlo do pravne integracije Univerziteta.

"Kada sam prošli put izabran za rektora, tada je glasao i tadašnji rektor. Meni su oduzeli glas, ja danas nisam glasao. Politički glasnogovornici stranaka bili su i dekani pojedinih fakulteta", istakao je Škrijelj.

Naglasio je da je danas pobijedio UNSA, te da su pojedinci mislili da će politički porobiti Univerzitet u Sarajevu, ali im to nije pošlo za rukom.

Govoreći o prioritetima u radu, Škrijelj je rekao da će njegova briga biti stvaranje uslova kako bi imali što kvalitetnije studente. Dodao je i da će raditi na decentralizaciji Univerziteta, a da će se brinuti da njegovi dekani ne budu ucjenjivani za platu.

"Tražit ćemo da se redefiniše rukovodstvo sindikata", dodao je Škrijelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije