Skandalozno: Objavljen izvještaj kojim se nastoji negirati genocid u Srebrenici

11
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Objavljen izvještaj kojim se nastoji negirati genocid u Srebrenici
PrtScr / Put smrti

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, objvljen je danas, na godišnjicu hapšenja Karadžića.

U izvještaju koji se sastoji od hiljadu stranica, nastoji se na sve načine negirati genocid u Srebrenici, ali i umanjiti krivice njegovih počinitelja.

Govoreći o Izvještaju, predsjednik Komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, rekao je, između ostalog, da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izvještaj, koji je vjeran istini i istorijskim događajima.

"Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći genocid u istoriji čovečanstva. Meni niko ne treba da objašnjava šta je genocid. Navedeni događaji nisu genocid ni na koji način i mi smo to dokazali", naglasio je Grajf.

Činjenica je da je postojao plan Vojske Republike Srpske da preuzme kontrolu nad teritorijom same enklave Srebrenica, ali logičan zaključak je da je takva akcija bila od vojnog značaja iz više razloga.

"Već je rečeno da je to područje bilo pod kontrolom naoružanih brigada 28. divizije Armije Republike BiH čije je sjedište bilo u Srebrenici, stoga je jasno da su snage Vojske RS smatrale da trebaju da imaju kontrolu nad istim. Stalno je postojala prijetnja od naoružane 28. divizije pod komandom Nasera Orića, a jasno je da te trupe nisu samo postizale vojne uspjehe već su počinile i ratne zločine nad srpskim stanovništvom u njihovim selima.

Upravo su Direktive 7 i 7/1 VRS donesene zbog prijetećih napada od strane hrvatskih i muslimanskih snaga. Najzad, analizirajući Direktive postaje jasno da je napad na enklavu bio zasnovan na vojnoj nužnosti, odnosno da je glavni cilj bio potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe čime se trebalo spriječiti pojedinačno komuniciranje između ovih enklava", piše u Izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije