Skandalozno: 18 ambasadora i konzula Bosne i Hercegovine otkazalo poslušnost

13
A. S.
Skandalozno: 18 ambasadora i konzula Bosne i Hercegovine otkazalo poslušnost
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Grupa ambasadora i konzula Bosne i hercegovine srpske nacionalnosti odbila je provesti upute ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o načinu obilježavanja Dana nezavisnosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu.

Među “pobunjenicima” je i ambasador Bosne i Hercegovine u Zagrebu Aleksandar Vranješ.

Ambasadori i konzuli koje je tokom svog mandata u Predsjedništvu BiH postavio Milorad Dodik objavili su zajedničko javno pismo u kojemu su kazali kako odbijaju instrukcije ministra Elmedina Konakovića da obilježe 1. mart kao Dana nezavisnosti, istovremeno ga optužujući da “zloupotrebljava svoju poziciju”.

Vraćate se iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu? Budite strpljivi na granici, evo gdje je najveća gužva

Vraćate se iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu? Budite strpljivi na granici, evo gdje je najveća gužva

Oni tvrde kako BiH nema praznik pod nazivom Dan nezavisnosti, a da je zakon iz 1995., po kojemu se taj praznik obilježava, “nepostojeći”. Navode i kako je za njih 1. mart datum kada je počeo “tragični sukob”, a nakon ubojstva jednog Srbina u Sarajevu.

"Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda obavještavaju javnost da neće postupiti po nezakonitoj instrukciji koja urušava ustavni poredak BiH, te izražavaju zabrinutost činjenicom da je ministar Konaković nastavio s praksom uzurpiranja daytonske ovlasti Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom", navodi se u izjavi koju je potpisalo 18 'Dodikovih diplomata i konzula'.

Podsjetimo, u utorak, 28,. marta, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na društvenoj mreži Instagram poslala je sličan sramotan odgovor na pismo koje je dobila povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na adresu Kabineta Željke Cvijanović stiglo je pismo iz Stranke demokratske akcije – Sandžak u kojem su čestitali Dan nezavisnosti BiH.

Sramotan odgovor Željke Cvijanović za 1. mart: 'Ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma'

Sramotan odgovor Željke Cvijanović za 1. mart: 'Ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma'

"U ime stranke Demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart - Dan nezavisnosti BiH", navedeno je u čestitki, dodavši:

"Na današnji dan prije 31 godinu građani BiH su jasno rekli da hoće da grade samostalnu i cjelovitu državu ravnopravnih građana i naroda, koja je priznata u Ujedinjenim nacijama. Želja mi je da BiH, kao suverena, jedinstvena i demokratska država, zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom bude ravnopravna članica EU i NATO saveza."

Ubrzo je stigao odgovor Željke Cvijanović, ali na Instagramu.

"Nije moj praznik i ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma! Uzgred rečeno, BiH nema zakon o praznicima, a jedino što se zajednički obilježava su Nova godina i Prvi maj", napisala je Željka Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije