Skandalozna poruka iz udruženja vojnih veterana HVO-a: Treba proglasiti Herceg-Bosnu

22
Radiosarajevo.ba
Skandalozna poruka iz udruženja vojnih veterana HVO-a: Treba proglasiti Herceg-Bosnu
Foto: N1 / Ratno huškačka poruka

"Odbijanje postizanja rješenja oko Izbornog zakona od strane predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, na posljednoj sarajevskoj rundi pregovora, posljedni je čin uništavanja BiH i jednostranog proglašenja jednonacionalne Bošnjačke Republike", navodi se u saopštenju "HVIDR"-e Mostar.

Iz "Udruženja hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata", iz Mostara, između ostalog poručuju da se potrebno vratiti na postavke prije Washingtonskog sporazuma i proglasiti “Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu" koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

U saopštenju se čak navodi i teritorij na kome bi funkcionisala ta "republika", piše N1.

Europska država objavila upozorenje: 'Hitno napustite Iran'

Europska država objavila upozorenje: 'Hitno napustite Iran'

"Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) odbranilo tokom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine”, poručuju iz HVIDR-e, dodajući da "u ovom trenutku ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje izbora".

U saopštenju HVIDR-e se također navodi i da američka i evropska administracija u BiH trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi i sankcionisati politiku Bakira Izetbegovića, a ne samo da se fokusiraju na separatističku politiku Milorada Dodika.

Podsjetimo, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvaneHerceg-Bosne“ – proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjake iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH.

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog štaba HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije