Skandal: Uhapšena žena koja je plaćala za glasove na izborima - otkriveno koliko je novca davala

7
Radiosarajevo.ba
Skandal: Uhapšena žena koja je plaćala za glasove na izborima - otkriveno koliko je novca davala
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Počelo glasanje na lokalnim izborima 2024

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud odredio je jednomjesečni pritvor A. R (46), osumnjičenoj da je na lokalnim izborima podmićivanjem utjecala na birače da glasaju za određenog kandidata.

Pritvor za A. R. određen je usljed opasnosti da bi uticajem na svjedoke i saučesnike mogla ometati krivični postupak. Kako se nezvanično doznaje, riječ je o Admiri Ramić, nekadašnjoj savjetnici gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića, koja se na društvenim mrežama predstavlja kao Mikica Admira.

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv A. R. zbog sumnje da je tokom septembra i oktobra 2024. godine, u Brčko distriktu BiH, podmićivanjem utjecala na birače s ciljem da jednom nezavisnom kandidatu za Skupštinu Brčko distrikta BiH osigura određen broj glasova. Sumnja se da je A. R. po prethodnom dogovoru sa S. T, nakon što joj je on prezentirao spiskove "sigurnih" glasača, koje je on ranije sačinio, predala novčani iznos od 650 eura. Ona je to učinila u namjeri da S.T. tim novcem plati ranije "osigurane" glasače sa po 50 eura po glasaču, kako bi po njenim uputama glasali za nezavisnog zastupnika nacionalnih manjina.

Objavljeni dijelovi knjige koja je 'zatresla' svijet: Šta Joe Biden zaista misli o Netanyahuu?

Objavljeni dijelovi knjige koja je 'zatresla' svijet: Šta Joe Biden zaista misli o Netanyahuu?

A. R. i njeni saučesnici S. T. (46)* i S. D. (46)* lišeni su slobode na dan izbora, 6. oktobra, uz pretresanje stanova, prostorija i vozila koje koriste. Tom prilikom oduzeti su predmeti koji će služiti kao dokazi u daljnjem toku krivičnog postupka. Nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, osumnjičeni su sprovedeni u prostorije Tužilaštva na daljnji postupak. Kao što je to Policija prethodno učinila, Tužilaštvo ih je zadržalo tokom 24 sata, ispitavši ih za to vrijeme u svojstvu osumnjičenih. U međuvremenu, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog sudu da se prema A. R. odredi pritvor, dok su njeni saučesnici pušteni da se brane sa slobode. Prijedlog za određivanje pritvora prema A. R. obrazložen je postojanjem opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Prihvativši tužilački prijedlog, Osnovni sud odredio je pritvor A. R. u trajanju od jednog mjeseca, koji počinje teći od momenta hapšenja. Uz pritvaranje osumnjičene, Tužilaštvo i Policija protiv nje i njenih saučesnika nastavljaju istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela Povrede slobode odlučivanja birača (iz člana 192 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i njihovo daljnje procesuiranje. Za ovo krivično djelo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Nezvanično, lokalni mediji prenose kako je kupovala glasove za Aliju Denjagića, protiv kojeg je Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) ranije podiglo optužnicu. Optužen je kao nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta, zajedno sa Enidom Osmanović-Stevanović, predsjednice Udruženja građana "Sjedinjene nacionalne manjine" zbog zloupotrebe položaja. Denjagića se tereti da je od 2018. do 2021. godine zloupotrijebio službeni položaj da bi pribavio imovinsku korist veću od 32 hiljade KM, pri čemu je oštetio Udruženje građana "Sjedinjene nacionalne manjine" (SNM) i Brčko distrikt. U optužnici je navedeno da je Osmanović-Stevanović iskoristila položaj da bi Denjagiću i njemu bliskim osobama pribavila imovinsku korist tako što im je omogućila da dio sredstava koja su dodijeljena udruženju SNM putem grantova za redovan rad koriste za lične potrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije