Dječiji festival u Livnu: Spalili lutku sudije koji je osudio Praljka i ostale

Radiosarajevo.ba
Dječiji festival u Livnu: Spalili lutku sudije koji je osudio Praljka i ostale
Nevjerovatne scene zabilježene su u Livnu, na Dječijem karnevalu koji su organizirali HKUD Dinara i PTC Forum, kada je spaljen lik Carmela Agiusa, sudije koji je u Haškom tribunalu osudio Hašku šestorku za ratne zločine.

Tačnije, nakon satiričnih komentara na račun lokalne i kantonalne vlasti zbog nerada i iseljavanja, na trgu je pročitana i optužnica "nakrivljem od svih", haškom sudiji Agiusu, koji je presudio Slobodanu Praljku i ostalima.

Na kraju je lik Agiusa spaljen kao maskota Krnjo, uz gromoglasno odobravanje djece, učitelja, teta i roditelja.

Po sagorijevanju "okrivljenika za sve livanjske i bjelosvjetske nedaće“ karneval se preselio u prostorije PTC Forum gdje su birane najbolje pojedinačne i grupne maske uz bogat muzičko-zabavni sadržaj DJ-a Renata i članova Kazališne scene Cleuna.

Podsjetimo, burne reakcije u javnosti izazvale su Velike maškare - Karneval fest 2018. koji je tokom vikenda održan u Čapljini i gdje je prikazana postavka pokopa sačinjena od tabuta, partizana, ustaša i imama i nišana sa imenom Željka Komšića.

Nakon toga oštre reakcije su stigle od Demokratske fronte i predsjednika ove stranke koji su rekli da je sve "morbidno i bolesno".

Inače, karnevalske lutke po običaju predstavljaju simbole onoga "lošeg" i na kraju festivala one bivaju zapaljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije