Skandal u BiH: Zbog greške tužitelja oslobođen doktor koji je optužen da je zlostavljao pacijenta!

4
Radiosarajevo.ba
Skandal u BiH: Zbog greške tužitelja oslobođen doktor koji je optužen da je zlostavljao pacijenta!
Foto: Glas Srpske / Darko Golić

Sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci oslobodio je odmah na prvom ročištu banjalučkog anesteziologa Darka Golića, optužnice za polno uznemiravanje pacijenta, jer prijedlog za krivičnim gonjenjem optuženog nije podnesen u zakonskom roku.

Drugim riječima tužilac Aleksandar Simonović koji je zastupao predmet, propustio je da u zakonskom roku od tri mjeseca dostavi prijedlog za krivičnim gonjenjem Golića koji je podnio oštećeni pacijent.

Katastrofalan propust banjolučkog tužilaštva tako je doveo do oslobađajuće presude optuženom.

Potresni detalji: Zlostavljani pacijent bio svjestan, supruzi otkrio šta se događa

Potresni detalji: Zlostavljani pacijent bio svjestan, supruzi otkrio šta se događa

Istovremeno, Srpskainfo saznaje da je prijedlog za gonjenjem bio u tužilačkom spisu, pa je nejasno zbog čega postupajući tužilac nije ovaj prijedlog dostavio sudu u zakonskom roku.

"Sud je donio presudu kojom se odbija optužba za krivično djelo Polno uznemiravanje iz člana 170. stav 1. u vezi stava 3. Krivičnog zakonika RS iz procesnih razloga. tj. iz razloga što se navedeno krivično djelo, odnosno krivično gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca i za krivčno djelo", odgovorili su iz Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Novi detalji istrage protiv ljekara koji je u bh. bolnici navodno zlostavljao pacijenta

Novi detalji istrage protiv ljekara koji je u bh. bolnici navodno zlostavljao pacijenta

Goliću je jučer počelo suđenje iza zatvorenih vrata, nakon odluke da se isključi javnost zbog zaštite integriteta žrtve.

Darko Golić, poznati banjolučki anesteziolog, posljednji put je u sudu bio 13. aprila prošle godine kada je negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, Golić je 19. januara 2020, u vremenskom periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije