Skaka primio u nastupnu posjetu Ellen Germain, zamjenicu ambasadora SAD u BiH

Radiosarajevo.ba
Skaka primio u nastupnu posjetu Ellen Germain, zamjenicu ambasadora SAD u BiH
Foto: Facebook / Gradonačenik Sarajeva Abdulah Skaka primio je u nastupnu posjetu zamjenicu ambasadora SAD u BiH Ellen Germain

Gradonačenik Sarajeva Abdulah Skaka primio je u nastupnu posjetu zamjenicu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ellen Germain, kojoj je poželio dobrodošlicu i uspješan mandat u BiH.

Izrazio je uvjerenje u nastavak i intenziviranje saradnje Grada Sarajeva sa Ambasadom SAD u narednom periodu.

Gradonačelnik je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za svu pomoć i podršku koju su do sada pružili Sarajevu i BiH, a posebno kad je riječ o deminiranju.

„Nedavno sam boravio u Washingtonu, gdje sam u ime Grada Sarajeva potpisao sporazum sa američkom organizacijom Marshall Legacy Institute kako bi glavni grad i okolne općine oba entiteta bili potpuno čisti od mina do septembra 2020. godine, prije obilježavanja 25. godišnjice završetka rata u BiH”, kazao je Skaka.

Američka zvaničnica je pozdravila ovu inicijativu i nastojanja administracije Grada Sarajeva u tom pogledu.

Tokom današnjeg prijema razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u gradu Sarajevu.  Istaknuto je da su sigurnost, stabilnost i mir osnovni uvjeti za život.

 Gradonačelnik je zamjenicu ambasadora upoznao sa razvojnim gradskim projektima koje Grad trenutno vodi, odnosno planira realizirati u oblasti infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta. Posebno je istaknuo održavanje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u februaru iduće godine u organizaciji Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Visoka gošća izrazila je zadovoljstvo što će naredne godine svog mandata provesti u BiH i Sarajevu, gradu kojeg je ocijenila vrlo ugodnim za življenje. Istaknula je uvjerenje u nastavak i proširenje partnerskih veza između Grada Sarajeva i Ambasade SAD, kroz realizaciju novih zajedničkih inicijativa i projekata.

Tokom današnjeg prijema razgovarano je o reformskim procesima BiH s ciljem pune integracije u EU i NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije