Sjednica UNSA senata: Hoće li Sebija Izetbegović ostati i bez doktorata?

11
Radiosarajevo.ba
Sjednica UNSA senata: Hoće li Sebija Izetbegović ostati i bez doktorata?
Foto: Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj i Sebija Izetbegović

Sjednica senata Univeriteta u Sarajevu će se održati u četvrtak, 13. aprila, na kojem će se odlučiti da li će se Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, oduzeti i doktorat, znaje portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, 6. marta, Izetbegović je ostala bez zvanja magistra, tačnije poništen je njen upis u Matičnu knjigu magistranata.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu 15. marta je stigla prijava za poništenje doktorata generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović

Proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante, spora reakcija policije

Proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante, spora reakcija policije

Kako je navedeno u prijavi, a ranije je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba Izetbegović nije ispunila obaveze na postdiplomskom studiju, a Inspekcija zahtijeva od Rektorata da poništi diplomu.

Niz 'oduzimanja' nastavio je za Sebiju Izetbegović, te je 29. marta ostala i bez zvanja redovne profesorice na katedri za Ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom fakultetu.

Fadil Novalić zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo

Fadil Novalić zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo

Povodom ovog slučaja nedavno se oglasila i sama Sebija Izetbegović koja tvrdi da se ovdje radi isključivo o "politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu određenih političkih agendi".

Podsjetimo, također i da se u slučaj 'umiješao' i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, te da je u Skupštinu Kantona Sarajevo 10. aprila stigao dopis sa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u dokumentu, pred ovim sudom u toku je postupak za ocjenu ustavnosti postupka usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS koji je podnio federalni premijer 3. aprila ove godine.

Prema spekulacijama, ukoliko bi se poništio Zakon o visokom obrazovanju, koji je rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju omogućio da ukine njeno zvanje magistra, po automatizmu bi odluke koje se tiču njene diplome bile također poništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije