Fadil Novalić zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo

11
Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

U Skupštinu Kantona Sarajevo (KS) jutros je stigao dopis sa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) po zahtjevu federalnog premijera Fadila Novalića.

Kako se navodi u dokumentu, pred ovim sudom u toku je postupak za ocjenu ustavnosti postupka usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS koji je podnio federalni premijer 3. aprila ove godine.

Od Skupštine se traži da u roku od 30 dana odgovori na navode iz zahtjeva premijera, a ukoliko to ne učine Ustavni sud će "nastaviti postupak po zahtjevu podnosioca i postupak voditi na temelju podataka koji se nalaze u spisu ovog suda".

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Podsjetimo, navedeni zakon stupio je na snagu 2022. godine. Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) tada su glasali protiv, te su 14. septembra prošle godine najavili da će predložiti (i usvojiti) novi zakon o visokom obrazovanju.

No, kako se spekulira u javnosti, Novalićev zahtjev nije na fonu ove najave, već bi mogao pogodovati Sebiji Izetbegović, članici Glavnog odbora SDA i direktorici KCUS-a kojoj je nedavno poništena diploma.

Naime, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila (isti dan kad je Novalić poslao dopis Ustavnom sudu, op.pr.) izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS proglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

Inspekcija naredila poništavanje diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović

Inspekcija naredila poništavanje diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović

Prema spekulacijama, ukoliko bi se poništio Zakon o visokom obrazovanju, koji je rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju omogućio da ukine njeno zvanje magistra, po automatizmu bi odluke koje se tiču njene diplome bile također poništene

U javnosti se zasad niko zvanično nije oglasio o ovom pitanju.

Podsjetimo i kako je prošle sedmice, federalni premijer Novalić prvostepeno osuđen na četiri godine zatvorske kazne zbog afere "respiratori". 

Dopis koji je stigao u Skupštinu
Foto: Radiosarajevo.ba: Dopis koji je stigao u Skupštinu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije