Sjećate li se Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje: Danas ima 23 godine

0
AA
Sjećate li se Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje: Danas ima 23 godine
FOTO: AA / Adnan Mević

Minutu iza ponoći, 12. oktobra 1999. godine u Sarajevu je rođen Adnan Mević, šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje.

Adnan danas ima 23 godine, na masteru je na Ekonomskom fakultetu, poslovna ekonomija. Međutim, nema stalno zaposlenje u struci, što mu je želja.

Kako je kazao za AA, ne osjeća se posebno zbog titule šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Ova je beba osammilijarditi stanovnik Zemlje

Ova je beba osammilijarditi stanovnik Zemlje

Ne postoji certifikat

"Ne osjećam se bitnije od drugih osoba. To ne ide uz mene. Uvijek pokušavam da nađem zajedničku sa svima i nikad se nisam hvalio da sam ja taj i taj", kazao je Adnan.

Njega i njegovu majku Fatimu te 1999. godine u sarajevskom porodilištu je posjetio tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan koji je nakon toga kazao: "Ni grozni rat niti nemilosrdna opsada Sarajeva, pa čak ni nehumana politika etničkog čišćenja, nisu uspjeli spriječiti ovo, kao ni mnoga druga rođenja u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ćete današnje rođenje proslaviti tako što ćete osigurati ponovno rođenje tolerantne i multireligiozne atmosfere koja je nekada karakterizirala Sarajevo i BiH. To bi trebao biti naš zajednički dar šestmilijarditoj bebi na planeti".

"Poznat sam po tome što sam šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje. Međutim, ne postoji certifikat da sam šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje. Zbog toga se ne izdvajam, normalan sam momak, živim i radim normalno, družim se sa svima. Imao sam i neke privilegije zbog toga. Naime, posjetio sam Real Madrid, išao sam u posjetu Interpolu, sastao se sa generalnim sekretarom Interpola i slično tome", kazao je Adnan.

Rekao je da nije imao nikakve koristi zbog ove titule.

"Može se reći da postoji samo kao neka nagrada koja je potpisana između mojih roditelja i rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, a to je da se izdvaja oko 200 maraka mjesečno kao neka vrsta skrbi, do kraja mog školovanja", pojasnio je Adnan.

S obzirom da trenutno ne može naći posao u struci i da mu "titula" šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje nije pomogla u tome, razmišlja i o odlasku iz zemlje ukoliko se to ne desi u narednom periodu.

"Vidite trenutnu situaciju u državi, šta se dešava s omladinom, ne daje im se prilika da nađu posao u svojoj struci. Zbog toga nam i odlazi omladina, zbog nepotizma i visokog stepena korupcije... Ako ne nađem posao u svojoj struci i ja planiram otići. Želim otići možda u Austriju, Njemačku ili Švicarsku", poručio je Adnan.

Preminuo otac

Ovaj mladić živi sa majkom Fatimom, otac mu je preminuo 2012. godine.

"Nas dvoje se nekako borimo kroz život, ona ima stalno zaposlenje", rekao je Adnan.

Živi u Visokom, a kako je kazao, to je mala čaršija, svi se znaju pa i nije toliko izražena ta njegova popularnost kao šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje.

"Poslije 23 godine, jedini pisani dokument koji je sličan UN-ovom, a kojeg nisam dobio od njih, sam dobio na dodjeli nagrada Večernjakov pečat u Mostaru. Nikada me niko iz UN-a nije posjetio", rekao je Adnan koji je rođendane do punoljetstva slavio u krugu zvaničnika koji su ga posjećivali.

Sretan je što danas nije tako i što rođendane može da slavi kao svaka druga osoba - u krugu porodice.

Danas je u Manili rođena Vince Mabansag, koja je 8-milijardita osoba planete Zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije