Sjećanje na žrtve Sjeverina: Krivi su jer su bili Bošnjaci

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na žrtve Sjeverina: Krivi su jer su bili Bošnjaci

Na današnji dan prije dvadeset i sedam godina dogodila otmica civila iz Sjeverina, navodi se u saopćenju Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Podsjećamo, 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić, oteli su 16 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su iz sela Sjeverin autobusom pošli na posao u Priboj.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, a tom prilikom su iz autobusa izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena.

Kamionom koji je bio parkiran ispred kafane Amfora odvezeni su u hotel Vilina Vlas u Višegrad. Poslije nekoliko dana psihičke i fizičke torture, civili su strijeljani, a tijela su bačena u Drinu. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševida na 15 godina zatvora, te Dragutina Dragidevida, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

U povodu godišnjice, Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a, ističe:

„Ovo je bio prvi ratni zločin nad građanima Savezne Republike Jugoslavije, a koji se dogodio uz dopuštenje vlasti tadašnje SRJ, jer su žrtve bili civili, sandžački Bošnjaci, koji su bili uzorni građani te države. Ovim zločinom, kao i otmicom u Štrpcima, zastrašivani su Bošnjaci u Sandžaku, ali i na teritoriji cijele Savezne Republike Jugoslavije. Da stvar bude strašnija, nalogodavci otmice civila iz Sjeverina do danas nisu otkriveni, a članovima porodica stradalih se negira status civilnih žrtava rata“.

Ovom prilikom podsjedamo na ubijene civile iz Sjeverina, a to su: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Meho Hodžić, Mevlida Koldžić – Hodžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Muzafer Hadžić, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović i Sead Pecikoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije