"Bato i prijatelji": Sjećanje na Radmila Zurovca

Fena
"Bato i prijatelji": Sjećanje na Radmila Zurovca
Foto:Fena / Detalj s današnje konferencije

Kolege, prijatelji i poznavaoci lika i djela Radmila Bate Zurovca pripremili su multimedijalni projekt "Bato i prijatelji" u okviru kojeg će se riječju, slikom i muzikom putem audio i video snimaka, slajdova i nastupa uživo u srijedu navečer u Kamernom teatru 55 prisjetiti tog novinara, novinskog pedagoga i muzičara.

Urednici, scenaristi i voditelji su Goranka Oljača i Valerijan Žujo. Režiser je Miralem Ovčina. Hommage Radmilu Bati Zurovcu realiziran je po ideji Zije Dizdarevića, a medijski pokrovitelj projekta je Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT). Među sudionicima programa bit će i oktet "Prijatelji".

Na današnjoj konferenciji za novinare svi oni prisjetili su se, svako na svoj način, lika i djela te saradnje sa Batom Zurovcem.

Zija Dizdarević istaknuo je i trud koji je uložen za pronalazak, selektiranje i kompletiranje audio i video dokumenata o liku i djelu Bate Zurovca, a i iz porodičnih i drugih arhiva izvučen je niz fotografija koje će biti dio sutrašnje "predstave u pozorištu, a bez glumaca".   

- Neki velikani iz sjene ostali su u sjećanju ljudi ovoga grada koji pamte one koji su gradu i državi BiH davali posebnost. Ova ekipa je pokušala bar ovim gestom podsjetiti na jednog velikog čovjeka. Bato je bio dobri duh Radio Sarajeva, radijski genij u sjeni  - istaknuo je.   

Prisjetio se Dizdarević Bate Zurovca kao čovjeka koji je 24 sata (uslovno rečeno) mislio radijski, imao sve predispozicije za radio, izvanredno je poznavao jezik, bio samouk muzičar, čovjek od knjige. Bio je društven, a diskretan.  

Urednica Goranka Oljača nije mnogo govorila u današnjem susretu sa novinarima, a to je obrazložila riječima da su "ovog puta napisali ono što su mislili i što zapravo treba o Bati reći". Izborom audio - vizualnih materijala dočarali su, kaže, neko svoje viđenje Bate Zurovca. Prisjetila se Bate prvenstveno kao prvog urednika (1972.) na početku njene karijere, a potom s ponosom istaknula period kad je kao njegova učenica sa njim zajedno radila dvije emisije.   

Književnik Valerijan Žujo kaže da će sutra u Kamernom teatru opušteno, ali temeljito pripremljeno, pokazati "šta je bio Bato Zurovac, ta sarajevska veličina". To, kaže, nije jednostavno u profesionalnom niti u ljudskom smislu, a program je podijeljen u četiri dimenzije.   

Urednik Miralem Ovčina smatra da je pripremljen vrijedan materijal, ali da je to tek dio stvaralaštva (profesionalnog i ličnog) Bate Zurovca koji može biti početak neke šire priče.

Član ansambla "Prijatelji" Braco Tvrtković prisjetio se Bate Zurovca kao muzičara i osnivača tog ansambla. Istaknuo je beskrajno razumijevanje koje je iskazivao prema svim, po svemu različitim, članovima tog ansambla i snagu koju im je davao.

Danas je istaknuto da je Radio Sarajevo bilo prepoznatljivo i po glasovima glumaca, koji su sudjelovali u raznim programima (dramskom, humorističkom, satiričnom, zabavnom, dječijem, obrazovnom). Zbog toga je Kamerni teatar 55 i odabran za mjesto na kojem će u srijedu, 13. juna u 18 sati biti realiziran multimedijalni projekt "Bato i prijatelji".

Radmilo Bata Zurovac (1933. - 1993.) bio je vrstan kreativac, urednik obrazovnog, muzičko-revijalnog i dokumentarno-zabavnog programa Radio Sarajeva, te gradskog programa Sarajevo 202 i drugog programa Radio Sarajeva i zamjenik odgovornog urednika Radio programa. Pokretač je velikih jezičkih projekata i vrstan muzičar. Osnivač je čuvenog ansambla "Prijatelji", čiji preteča je bio "Oktet Radmila Zurovca".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije