Bračni par Gabriel: Novac od proslave godišnjice braka donirali Sigurnoj kući

Radiosarajevo.ba
Bračni par Gabriel: Novac od proslave godišnjice braka donirali Sigurnoj kući
Foto: Privatni album / Đemila Talić Gabriel sa suprugom Chrisom Gabrielom
Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH u Australiji i uspješna poslovna žena, stigla je na odmor u domovinu.

Iako je u nedjelju slavila godišnjicu braka sa suprugom Chrisom Gabrielom, australskim bogatašem i biznismenom, umjesto putovanja na neku luksuznu turističku destinaciju oni su se odlučili za dolazak u BiH.

"U Bosni i Hercegovini nam je najbolje. Chris mnogo voli BiH i ovo mu je najdraža godišnjica braka. Uživali smo u našem domu u Neumu, a potom smo bili sa prijateljima u Mostaru i Počitelju. Novac koji bi potrošili za putovanje za godišnjicu braka ili skupe poklone darovali smo djeci u Sigurnoj kući u Sarajevu sa godišnjom članarinom za razvoj sportskih vještina, te dvije stipendije za studente", kaže Đemila Talić Gabriel koja je sinoć zajedno sa brojnim vjernicima obilježila 27. noć mjeseca ramazana - Lejletul-kadr u Počitelju, gdje je na poklon od Džemala ef. Gadare dobila Kur'an i knjigu "Počitelj" Senada Mičijevića.

Kako kaže, svaki put iznova se iznenadi ljepotama domovine koje nisu skoro nikako iskorištene.

"Kada dođem u Mostar ne mogu da ne odem do Starog mosta. To je nešto prelijepo i mislim da naše ljepote nisu iskorištene. Svaki grad ima neku lijepu turističku atrakciju i potrebno je to na pravi način približiti i prezentirati u svijetu. Sigurno da bi broj turista bio mnogo veći", kaže počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels.

Krajem mjeseca u Bihaću Talić Gabriel će učestvovati na konferenciji "Bosanskohercegovačka izvrsnost- Uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine", koju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, uz podršku USAID-ovog projekta "Diaspora Invest", te partnera WWF Adria "Zaštićena područja za prirodu i ljude", Privredne komore USK i BH Futures Foundation.

"Drago mi je da ću biti dio ove konferencije. Iako ima dosta projekata i ulaganja koja direktno podržava bosanskohercegovačka dijaspora, moram istaći da je primjetan smanjen interes za nova ulaganja. Razlog za ovakvu situaciju je maćehinski odnos matice prema dijaspori. Također, tu je i problematična administracija u Bosni i Hercegovini, koja odbija dosta investitora", potcrtava Talić Gabriel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije