Sjećanje na neustrašivog komandanta: Obilježena 28. godišnjica smrti Ramiza Salčina

Fena
Sjećanje na neustrašivog komandanta: Obilježena 28. godišnjica smrti Ramiza Salčina

Na 28. godišnjicu smrti Ramiza Salčina, danas je na spomen-ploču podignutu na mjestu njegove pogibije u Saraj-polju položeno cvijeće, proučena Fatiha i ukazana počast ovom heroju, neustrašivom braniocu Sarajeva i Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata.

Obilježavanju 28. godišnjice su prisustvovali članovi njegove porodice, brojne zvanične delegacije, prijatelji i poštovaoci.

Cvijeće su položile delegacije Općine Novi Grad, Oružanih snaga BiH, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i mnogobrojna boračka udruženja te predstavnici političkih stranaka iz navedene općine.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić je u obraćanju prisutnima izjavio da je Salčinova pogibija bila nesaglediv gubitak za Novi Grad i odbranu zemlje.

"Danas se ponosno sjećamo iskrenog patriote i hrabrog čovjeka, gazije, borca za odbranu svog naroda i demokratije, za odbranu suživota na ovim prostorima i države Bosne i Hercegovine od fašističkih agresorskih snaga. U nagovještaju zla koje će krenuti na državu BiH, a to se vidjelo posebno iz Srbije i izdajom unutrašnjih snaga bosanskih Srba, Ramiz se aktivno uključuje u organizaciju odbrane Sarajeva i države BiH. Daje nemjerljiv doprinos u stvaranju Armije RBiH, aktivno učestvuje u odbrani grada, formira prve linije odbrane na Mojmilu, učestvuje u oduzimanju velike količine oružja i materijalno-tehničkih sredstava iz kasarni JNA", rekao je Delalić.

Nakon polaganja cvijeća na mjestu pogibije Ramiza Salčina, delegacije su posjetile i mezarje na Kovačima gdje je ukopan te također proučile Fatihu i ukazale počast.

Akademija uz prigodan program posvećen ovom heroju odbrane Sarajeva i BiH najavljena je za 19 sati u sjedištu Općine Novi Grad.

Ramiz Salčin bio je nepokolebljivi branilac i kao takav je u ratnim danima postavljen za komandanta Teritorijalne odbrane Novog Grada.

Komandovao je i koordinirao ključnim bitkama na brdima Žuč, Mojmilo i u kvartu Dobrinja te uvezivao jedinice, patriote, odrede i samostalne bataljone u brigade Oružanih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i Ordena oslobodilačkog rata "Zlatni grb s mačevima".

Poginuo je 22. augusta 1992. u gradskom naselju Saraj-polje od snajperskog hica ispaljenog s neprijateljskih položaja iz kvarta Nedžarići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije