Sjećanje na mališane: Prije 30 godina agresorska granata je ubila sedmero djece na Bistriku

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na mališane: Prije 30 godina agresorska granata je ubila sedmero djece na Bistriku
Foto: Vlada KS / 30 godina od zločina

Danas se navršilo 30 godina od svirepog ubistva u ulici Bakarevića kod broja 5, u sarajevskom naselju Bistrik, kada su pripadnici takozvane 'vojske RS', svojom minobacačkom granatom ubili sedmero sarajevskih mališana.

Po dojavi iz grada, podsjeća predsjednik Udruženja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica, zločinci su taj dan ciljali i ubili djecu u bistričkom sokaku: Nihada Ćatića, Velida Muftića, Senada Pliska, Almira Poturića, Sanjina Rustempašića, Sinanudina Šećerovića i Belmu Zijadić.

U znak sjećanja, danas su, 30 godina poslije, na mjestu ovog masakra cvijeće položili roditelji i rodbina ubijene djece, predstavnici Kantona i Grada Sarajeva, Općine Stari Grad i SDP-a Stari Grad, Udruženja ubijene djece Sarajeva, Unije civilnih žrtava rata i građani koji su se i ove godine s tugom sjetili zločina nad građanima Sarajeva, svih žrtava agresora koji su sa okolnih brda i naselja Sarajevo držali u opsadi i uništavali četiri godine.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U ime Kantona Sarajevo prisutnim se obratila Lamija Husić, pomoćnica ministrice za srednje obrazovanje KS:

"Svaki put kada se s tugom spomenemo preko 1.600 ubijenih mališana u opsadi Sarajeva, minut šutnje za sjećanje na ove mališane i sve druge ubijene trebalo bi trajati godinu, deceniju. Ali ne, zločinci su i željeli našu šutnju. Sada ćemo se pomoliti i šutati tužnu minutu, a onda stalno govoriti i podsjećati na planski i sistemski zločin kakav se od 1992. do 1995. godine desio u Sarajevu i čitavoj Bosni i Hercegovini", poručila je Lamija Husić, u ime Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije