Festival u Centru „Safet Zajko“: Publika uživala u igri, pjesmi i muzici

Radiosarajevo.ba
Festival u Centru „Safet Zajko“: Publika uživala u igri, pjesmi i muzici
Foto: Općina Novo Sarajevo / Peti međunarodni festival folklora i tradicionalne muzike

Peti međunarodni festival folklora i tradicionalne muzike, koji se već drugu godinu održava u okviru tradicionalne manifestacije „Novogradski dani“ otvoren je sinoć u Centru Safet Zajko uz prisustvo nekoliko hiljada posjetilaca, koji su istinski uživali u veličanstvenim nastupima domaćih i inostranih kulturno umjetničkih vokalnih i folklornih grupa.

Festival je okupio više od 300 učesnika iz Republike Turske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te Novog Grada Sarajevo, koji su igranjem i pjevanjem predstavili tradiciju, kulturu i običaje svoje zemlje.

Festival je otvoren najljepšom pjesmom, pjesmom sevdalinkom u interpretaciji vokalne grupe „AŠK sevdah“ koja djeluje u sklopu KUD „Željezničar“ iz Sarajeva, nakon čega su nastupile mlade mažoretkinje Doma za kulturu „Aco Karamanov“ iz Republike Makedonije.

Na samom početku manifestacije prisutnima su se obratili Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad koji je poželio dobrodošlicu u općinu Novi Grad i najljepši park u gradu Sarajevu Centar „Safet Zajko“, kao i predsjednik Udruženja „Bh folk festa“ Sahudin Kačar. On je prisutne pozvao da uživaju u igri, pjesmi i muzici.

Dobrodošlicu je gostima i prisutnim građanima poželio i općinski načelnik Semir Efendić koji je kazao da je internacionalni festival dio „Novogradskih dana“, manifestacije koja traje cijeli mjesec juni, kada je priređen veliki broj kultuno – zabavnih sadržaja namijenjenih svim generacijama. Također je kazao da će se u sklopu „Novogradskih dana“, u petak, 28. juna, u 21 sat, održati i koncert zabavne muzike ispred sportske dvorane Dobrinja na kojem će nastupiti Dženan Lončarević.

Mnogobrojnoj publici su se predstavili i članovi KUD „Bulbul“ Sarajevo, Folklorni ansambl „Border“ iz Izmira Republika Turska, KUD „Preslica“ iz Zagreba, KUD „Gajret“ Sjenica iz Srbije, Folklorni ansambl „Aco Karamanov“ iz Makedonije, KUD „Vrelo Ribnice“ Podgorica Crna Gora, KUD „Dobrinja 93“ iz Sarajeva, KUD „Bratinačko srce“ Bratina Iz Hrvatske, kao i KUD „Gajret“ iz Sarajeva.

Internacionalni festival održava se pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u organizaciji KUD “Bulbul” i Udruženja „Bh folk fest“ i traje dva dana, dakle subotu i nedjelju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije