Brisel / Situacija u BiH ponovo na dnevnom redu Vijeća EU

19. 11. 2018. u 09:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministri vanjskih poslova članica EU razmatrat će danas situaciju u BiH nakon općih izbora, kao i pitanja u vezi s procesom reformi, najavljeno je iz Vijeća EU za vanjske poslove.

U najavi sjednice navodi se da će Velika Britanija s partnerima raditi na balansiranom i konstruktivnom pristupu BiH, te da će se fokusirati na potrebno urgentno formiranje vlasti i na rad na socio-ekonomskim i drugim reformama koje će biti u korist građana BiH.

Ministri će razgovarati i o misiji EUFOR-a „Altea“, odnosno o zaključcima koji su usvojeni na sastanku 15. oktobra.

Iz Vijeća podsjećaju da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, te da je mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH trenutno u fazi pripreme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je nedavno da će na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove biti detaljno analizirani opći izbori u BiH kako bi se pokušao riješiti problem „marginalizacije“ Hrvata i njihovog stavljanja u „podređeni položaj“.

Situacijom u BiH nakon izbora bavit će se i Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta na sjednici 22. novembra.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA