Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu: Bh. Hrvati moraju imati svoj TV-kanal

Radiosarajevo.ba
Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu: Bh. Hrvati moraju imati svoj TV-kanal

Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju imati televizijski kanal na svome jeziku, poručila je Marijana Petir, zastupnica HSS-a u Evropskom parlamentu, tokom rasprave u Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta na kojoj se govorilo o napretku BiH u 2015. godini.

Petir je istaknula kako je hrvatski jezik nedovoljno prisutan u javnom i političkom životu, a trenutni sustav javnog emitiranja u BiH ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda. Izrazila je nevjericu zbog protivljenja Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije Federacije BiH izmjeni zakona o javnom RTV servisu kojima je predviđena uspostava nacionalnih kanala unutar sustava Radio-televizije BiH (BHRT).

"Hrvati moraju imati mogućnost povratka u svoj dom, hrvatska djeca trebaju se školovati na hrvatskom jeziku, Hrvati u BiH moraju imati televizijski kanal na svome jeziku", kazala je Petir, a prenose iz njezina ureda.

Hrvatska eurozastupnica kazala je kako se krše temeljna prava Hrvata u BiH, a zbog velikog iseljavanja - uzrokovanog otežanim životom i nemogućnosti ostvarivanja vlastitih prava - može se reći da je hrvatski narod gotovo nestao s pojedinih područja BiH.

"Hrvati u BiH su samo na papiru konstitutivni narod", rekla je Petir.

Tokom rasprave na Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta Petir je, čestitajući BiH na predaji zahtjeva za članstvo u EU, rekla da vjeruje u europsku budućnost BiH kao države u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati jednaka prava.

Petir je pozvala sve odgovorne u BiH da svoju pripadnost evropskoj obitelji pokažu poštivanjem vrijednosti u koje EU vjeruje i na kojima je izgrađena. To znači da treba osigurati Hrvatima prava koja im kao konstitutivnom narodu pripadaju kako ne bi bili građani drugog reda.

Zastupnica Petir izrazila je nezadovoljstvo činjenicom da još uvijek nema pomaka u području zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini. Istaknula je kako su građani Slavonskog Broda i dalje izloženi štetnom utjecaju rafinerije nafte u Bosankom Brodu, koja se nalazi uz samu granicu s Hrvatskom te je zatražila hitnu reakciju Evropske komisije.

Osvrnula se i na negativne ekološke posljedice za Hrvatsku zbog mnogobrojnih energetskih projekata koji se realiziraju u BiH uz hrvatsku granicu, a bez prekogranične procjene utjecaja na okoliš što je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama.

Posebno je izrazila zabrinutost za deltu rijeke Neretve zbog realizacije bosanskohercegovačkog hidroenergetskog projekta Gornji Horizonti te je tražila strogu primjenu ESPOO konvencije o prekograničnom utjecaju na okoliš, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije