Situacija je loša, ali jedan grad u BiH danas ipak popušta mjere

0
Anadolija
Situacija je loša, ali jedan grad u BiH danas ipak popušta mjere
Foto: Nezavisne novine / Brčko

Đaci u osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta od danas nastavljaju da idu u školu, nakon što škole nisu radile 15 dana zbog mjera uvedenih u cilju sprječavanja širenja koronavirus. 

Odluku o tome donio je Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u petak, a šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da su zadužili Odjeljenje za obrazovanje da organizuje nastavu u srednjim školama na način da se redukuje u smjenama na sedmičnom nivou, koje bi pohađalo 50 posto učenika jednog odjeljenja.

"To znači da se svi oni razredi u srednjim školama koji imaju iznad 15 učenika podijele na dva razreda. Također, zadužen je i Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera i protokola i uslova za početak odvijanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama", istakao je Pezerović.

Od danas do 19 sati odobrava se obavljanje ugostiteljske djelatnosti na području Brčko distrikta BiH, rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru kao i javni linijski prevoz putnika u prigradsko-gradskom saobraćaju.

Na snazi ostaje policijski sat, a zabranjuje se kretanje u periodu od 22 do pet sati ujutru. Naredba se ne odnosi na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Epidemiološka situacija u Brčko distriktu i dalje se ocjenjuje kao loša, ali primjetni su trendovi poboljšanja. Iz štaba su najavili da će ukoliko se situacija zadrži ili krene u dodatno pogoršanje, morati opet vratiti mjere.

U Brčko distriktu zaključno sa jučerašnjim danom od posljedica COVID-19 preminulo je 88 osoba, 922 su se opravile, a trenutno su aktivna 1.034 slučaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije