SIPA završila pretrese u Srebrenici i Tuzli - pročitajte šta su pronašli

3
Radiosarajevo.ba
SIPA završila pretrese u Srebrenici i Tuzli - pročitajte šta su pronašli
Foto: SIPA / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na području Srebrenice i Tuzle, lišili slobode tri lica.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, uhapšena trojica su osumnjičena da su počinila krivična djela „Udruživanje radi vršenja krivičnih djela“, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno
korištenje ličnih podataka te povreda biračkog prava.

Nezvanično doznajemo da su danas uhapšeni predsjednik Opštinskog odbora SDP Srebrenica Bego Bektić, kandidat te stranke za odbornika u Srebrenici Enver Hamzić i njihov aktivista Muamer Sandžić uhapšeni.

"Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku", saopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

Kako smo ranije objavili, portal Istraga.ba pisao je da su osumnjičene tri osobe i to predsjednik Opštinskog odbora SDP-a BiH u Srebrenici Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Oni su, sumnja Tužilaštvo BiH, ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se obezbijedili glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, te za SDP čiju je listu nosio osumnjičeni Bego Bektić.

Sandžić, Bektić i Hamzić su, tako, ukrali identitete Time, Hanije i Lejle Salkić koje žive u Srebrenici, nakon čega su ih prijavili za glasanje u Srbiji.

Osim toga, osumnjičena trojka je ukrala identitet i tri člana porodice Pašalić koji žive u Holandiji.

I oni su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije