SDP se oglasio nakon akcije u Srebrenici: Ukoliko se navodi pokažu istinitim...

6
Radiosarajevo.ba
SDP se oglasio nakon akcije u Srebrenici: Ukoliko se navodi pokažu istinitim...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / SDP BiH / Arhiva

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine oglasila se povodom akcije nadležnih organa u vezi sa sumnjama na izbornu prevaru na području Srebrenice, te su dali punu podršku radu nadležnih institucija.

"Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine. Ističemo da se radi o aktivnostima o kojim organi partije ni na kojoj razini ni na koji način nisu obaviješteni niti uključeni u iste", navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je ova stranka "u vrijeme dok smo obnašali vlast u mandatu 2010-2014. godine uložio ogromne napore i sredstva kako bi se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića".

SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici.

"Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine pozivamo da ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, neovisno o tome ko je u njima učestvovao. Ističemo da nisu tačne informacije da SDP BiH između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića. Istina je da je SDP BiH prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a BiH je jasno artikulisao podpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture. Na kraju, očekujemo da istraga u predmetnom slučaju bude provedena brzo i efikasno, a da svi koji su učestvovali u eventualnim nezakonitim radnjama budu najstrožije kažnjeni", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije