SIPA uhapsila 10 osoba koje su krivotvorile dokumente za 36 kriminalaca

Fena
SIPA uhapsila 10 osoba koje su krivotvorile dokumente za 36 kriminalaca
Foto: Fena / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva "Papirus", na području Sarajeva i Zvornika slobode su lišili deset osoba.

Oni se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Istraga je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trajala duži period a provedena je u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

U saradnji sa navedenim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili prethodno navedena krivična djela. Ovom akcijom SIPA se suprotstavila organizovanom kriminalu i razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su koristili za izradu ličnih dokumenata, saopćeno je iz SIPA-e.

Na osnovu dosadašnje istrage, utvrđeno je da je navedena grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije