SIPA traži informacije o Bakiru Izetbegoviću zbog revizije tužbe protiv Srbije, ali i presude Ljubić

10
A. S.
SIPA traži informacije o Bakiru Izetbegoviću zbog revizije tužbe protiv Srbije, ali i presude Ljubić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Predmet je zaveden pod nazivom "Bakir Izetbegović i drugi", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

SIPA ovu dokumentaciju traži u okviru provjera koje provodi po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić potvrdila je za Radiosarajevo.ba da SIPA postupa po zahtjevu Tužilaštva BiH, dok iz Tužilaštva još nisu komentarisali najnovije istrage.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

SIPA zatražila informacije u predmetu "Bakir Izetbegović i drugi" 

"Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Naredbom Tužilaštva BiH preduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o licima Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine.

Također, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke ko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije", navodi se u zahtjevu SIPA-e Predsjedništvu BiH.

Nije donesena naredba o provođenju istrage, kako se vidi u dokumentu, nego SIPA "prikuplja informacije". 

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Haagu je prije nekoliko godina odbacio i zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Tada je u fokus došao legitimitet agenta podnosioca Sakiba Softića, a kasnije je i Bakir Izetbegović govorio o tome zašto revizija nije uspjela.

SIPA traži informacije i o presudi
Foto: Istraga: SIPA traži informacije i o presudi "Ljubić"

Prijava protiv Bakira Izetbegovića zbog neizvršenja presude "Ljubić"

Osim zahtjeva koji je poslat Predsjedništvu BiH u vezi sa revizijom tužbe protiv Srbije, SIPA je na isti dan, 10. jula, poslala i zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Bakirom Izetbegovićem.

Konkretno, oni traže informacije o Izetbegoviću zbog anonimne prijave prema kojoj je on počinio krivično djelo "Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava" zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Za ovo krivično djelo je Christian Schmidt je početkom jula 2023. donio izmjene, a nakon nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj.

"Potrebno je da nam dostavite informaciju da li je predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega", navodi se u zahtjevu SIPA-e, koji je objavio portal Istraga.

U dokumentu se navodi da je prijava protiv predsjednika SDA stigla anonimno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije