!/ SIPA pretresa, osumnjičen bivši visoki bankarski dužnosnik

12. 04. 2021. u 11:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo BiH provodi aktivnosti u zajedničkoj operaciji s partnerskim institucijama Austrije i Njemačke. Zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Tužilaštvo BiH vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, s institucijama Austrije i Njemačke. Istovremeno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.

Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, hapšenju i ispitivanju u okviru istrage.

Istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih radnika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji s kolegama u Njemačkoj i Austriji.

„U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ili detalja“, kazali su iz Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA