SIPA: Lujić tražio Lukačevu smjenu

Radiosarajevo.ba
SIPA: Lujić tražio Lukačevu smjenu

Foto: Eupm.org

Direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić zatražio je od Vijeća ministara BiH da razriješi dužnosti njegovog pomoćnika Dragana Lukača zbog narušavanja ugleda Agencije, navodi se u Izvještaju koji je dostavljen Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Komisije Branko Zrno potvrdio je SRNI da je Izvještaj stigao u Parlamentarnu skupštinu BiH i da će biti razmatran na narednoj sjednici Komisije u ponedjeljak, 6. aprila.

Zrno nije mogao da govori o sadržaju dokumenta koji nosi oznaku tajnosti, ali sarajevski Dnevni avaz u utorak piše da je Lujić u dopunjenom izvještaju naveo da je Lukač, uprkos različitim mišljenjima članova istražnog tima i bez obavještenja direktora Agencije, potpisao i obezbijedio dostavljanje Tužilaštvu BiH izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv većeg broja lica iz Republike Srpske.

Komisija je 10. marta raspravljala o događanjima u SIPA-i povodom informacija o podnošenju određenih materijala Tužilaštvu BiH, ali je rasprava prekinuta uz zaključak da direktor Agencije Mirko Lujić i Savjet ministara u roku od 15 dana Komisiji dostave sveobuhvatan izvještaj o stanju u ovoj policijskoj agenciji.

Komisija je tom prilikom zaključila da postoje ozbiljne indicije da stanje u SIPA-i nije dobro i da bi produbljivanje takvog stanja imalo štetne posljedice te zatražila od SIPA-e i Vijeća ministara da uz izvještaj dostave i prijedlog mjera za prevazilaženje postojećeg stanja u Agenciji.

Pomoćnik direktora SIPA-e Dragan Lukač, zajedno sa neposrednim saradnicima i u ime Kriminalističko-istražnog odjeljenja Agencije, uručio je 17. februara Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i većeg broja lica zbog navodno počinjene štete od 145 miliona KM.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije