SIPA dostavila izvještaj o liječenju COVID pacijenata na KCUS, na potezu Tužilaštvo

5
Radiosarajevo.ba
SIPA dostavila izvještaj o liječenju COVID pacijenata na KCUS, na potezu Tužilaštvo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / KCUS

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su danas Općinskom sudu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o poduzetim radnjama i aktivnostima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ovu informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdio glasnogovornik SIPA Luka Miladinović.

"Predati su izvještaji i prilozi izvještaja Općinskom sudu u Sarajevu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo", rekao je on.

Pripadnici SIPA, podsjećamno, 5.jula su izuzeli dokumente o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli prije tri mjeseca u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima. Advokat porodice Palić i Hota Damir Koldžo 11. juna podnio je krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović, direktorice KCUS i ostalih ljekara, zbog čega je Sud izdao naredbu da se ova dokumentacija i izuzme, prenosi Dnevni avaz.

Aktivnosti ove policijske agencije obavljeni su pod nadzorom Tužilaštva KS koje je vodi istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Dnevni avaz prenosi da je SIPA preuzela i predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS od otvaranja COVID odjeljenja pa do njegovog zatvaranja.

Ove aktivnosti su započele nakon što je 13 anesteziologa pisalo Upravi KCUS-a žaleći se na loše uvjete tokom liječenju Covid pacijenata. SIPA međutim, nije našla svu dokumentaciju koja se odnosi na dio oko formiranja posebnog Covid odjela i problema s kiseonikom i instalacijama.

Pitanje je i da li je izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova obitelji da KCUS falsificira dokumentaciju pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu smrti.

Sada je na potezu Tužilaštvo KS, koje je još početkom aprila formiralo predmet KCUS, ali nije saslušalo sve aktere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije