SIPA danas "u lovu" zbog lažnih diploma: Uhapšeno 11 ljudi, otkriveno 165 hiljada maraka...

2
Radiosarajevo.ba
SIPA danas "u lovu" zbog lažnih diploma: Uhapšeno 11 ljudi, otkriveno 165 hiljada maraka...
Foto: SIPA / Pripadnik policije SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara realizovali operativnu akciju "Klaster".

Kako se doznaje u SIPA-i, pretresi su izvršeni na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih lica koji se odnose na preteres stambenih objekata i pokretnih stvari i devet pravnih lica odnosno  isokoškolskih ustanova.

Uhapšeno je 11 lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto:

  • 75 personalnih studentskih dosijea;
  • matične knjige,  evidencije i registri i druga poslova dokumentacija;
  • novac u iznosu od 165.000,00 konvertibilnih maraka i
  • računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nezvanično se saznaje da je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome, što bi trebalo da bude jedan od ključnih dokaza u predstojećem postupku.

Na meti istrage su, između ostalih, osumnjičeni dekani, te profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, javljaju Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije