Najnoviji detalji akcije Klaster: Osumnjičeni zaradili milion KM na diplomama

1
Radiosarajevo.ba
Najnoviji detalji akcije Klaster: Osumnjičeni zaradili milion KM na diplomama
Foto: Arhiv / SIPA / Ilustracija

Tokom današnje akcije Državne agencije za istrage i zaštitu kodnog naziva "Klaster" uhapšeno je deset osoba, a sumnjiče se, između ostalog, da su za novac omogućili većem broju osoba koje nikada nisu studirale da dobiju diplome određenih visokoškolskih ustanova,

Pretpostavlja se da su na ovaj način osumnjičeni zaradili blizu milion maraka.

Kako je iz Agencije za istrage i zaštitu SIPA saopšteno u ovoj akciji je uhapšeno deset osoba zbog organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela, a oduzeto je 165.000 KM.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Akcija je dugo pripremana i usmjerena je na na otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela koja se odnose na falsifikovane diplome.

"Postoje određeni dokazi koji ukazuju da su oni na taj način zaradili između 600.000 i milion maraka. Svih deset osumnjičenih će nakon ispitivanja najverovatnije biti prdato u nadležnost Tužilaštva BiH" rekao je izvor blizak istrazi, prenosi Glas srpske.

Kako je saopšteno iz SIPA-e tokom akcije pretresi su obavljeni na 18 lokacija na području Bijeljine, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

Podsjetimo da osim novca oduzeta je i poslovna dokumentacija, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Operativna akcija Klaster: Deset osoba uhapšeno, pronađeno 160.000 KM

Operativna akcija Klaster: Deset osoba uhapšeno, pronađeno 160.000 KM

Portparol SIPA-e Jelena Miovčić istakla je da je akcija rezultat višemjesečne istrage.

Akcija "Klaster" se realizuje po nalogu Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije