Sindikati najavljuju trodnevni štrajk u školama unatoč potpisivanju novog sporazuma

0
Radiosarajevo.ba
Sindikati najavljuju trodnevni štrajk u školama unatoč potpisivanju novog sporazuma
FOTO: Vlada KS / Saudin Sivro i Nikad Uk

U skladu s odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Kantonalnog odbora potpisali su Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plata u 2024. godini.

Prema novom sporazumu, od 1. januar 2024., osnovica za obračun plaća iznosit će 385 KM.

Unatoč potpisivanju sporazuma, sindikati su najavili štrajk upozorenja zakazan za 29., 30. i 31. januar 2024. godine. Radni sastanak održan nakon potpisivanja sporazuma dao je priliku sindikatima da detaljno predstave razloge za štrajk, uključujući 12 zahtjeva koje smatraju ključnim.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Premijer Kantona Sarajevo informiran je o svim aspektima štrajka, te mu je predloženo mirno i kompromisno rješenje kako bi se izbjegao planirani štrajk upozorenja. Sindikati izražavaju očekivanja da će Vlada Kantona Sarajevo donijeti neophodne odluke i zaključke koji će zadovoljiti zahtjeve sindikata i spriječiti provedbu najavljenog štrajka.

Pripreme za štrajk upozorenja nastavljaju se prema smjernicama sindikalnih povjerenika, a konačna odluka o provedbi štrajka bit će donesena sukladno razvoju situacije.

Sindikati ističu nužnost rješavanja problema niskih plaća u sektoru predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u cilju poboljšanja radnih uvjeta zaposlenika u ovim sektorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije