Sindikati policije i Vlada FBiH nisu postigli konačni dogovor po pitanju Zakona o PIO

S. Š. J.
Sindikati policije i Vlada FBiH nisu postigli konačni dogovor po pitanju Zakona o PIO
Danas je održan sastanak predstavnika sindikata policije s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike FBiH Veskom Drljačom, na kojem su pokušali naći rješenje pitanja penzioniranja policijskih službenika.

Sastanak je održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, gdje je došao i Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO. Na sastanku trebao je biti potpisan usuglašeni tekst dogovora o statusu policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Međutim, dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika su na samom sastanku odustali od potpisivanja dokumenta koji, između ostalog, predviđa da se u Prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju definira pojam policijskog službenika.

"Još uvijek nismo postigli konačni dogovor. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati priliku održati novi sastanak na kojem ćemo dobiti konačnu saglasnost. Očekujem da postignemo dogovor da Vlada FBiH može usvojiti zakon o PIO, u kojima će policijski službenici dobiti rješenja za penzionisanje kakva su prepoznata u zemljama regije", rekao je za Radiosarajevo.ba Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Podsjećamo, sindikati policije nisu zadovoljni odredbama zakona o PIO, ističući da bi njihove penzije po ovom novom zakonu bile znatno niže. Stoga su tražili izmjene. 

O ovome je održano već nekoliko sastanaka, a policijski službenici su nedavno održali i protest pred zgradom Parlamenta FBiH kada je na dnevnom redu bio zakon o PIO upućen po hitnom postupku. Hitni postupak nije prihvatila većina poslanika. Zakon o PIO na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma u srijedu, i to kao nacrt.

Usuglašeni dokument je također predviđao da Vlada Federacije utvrdi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH, u tekstu kako je dogovoreno na današnjem sastanku, a kojim bi se definirao način izračuna penzija policijskih službenika i isti uputio u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili hitnom postupku.

Jedna od važnih odredbi kojom se izašlo u susret policijskim službenicima je da se lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

U trećoj tački sporazuma se navodi da će Vlada Federacije BiH i Unija samostalnog sindikata policije FBiH zajednički zatražiti od oba doma Parlamenta Federacije BiH da Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine usvoje kao set zakona.

Procjenu predloženih penzija policijskih službenika po novim propisima pogledajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije