Sindikat medicinskih sestara: Želimo demantirati Selimića, a ne boriti se s njim

Radiosarajevo.ba
Sindikat medicinskih sestara: Želimo demantirati Selimića, a ne boriti se s njim
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija

Danas je u Sarajevu održana press konferencija Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo na kojim je bilo riječi o aktuelnim problemima u zdravstvenom sektoru te o štrajku medicinskog osoblja koje već neko vrijeme traje.

Elvedin Vatreš, predsjednik navedenog sindikata, na današnjoj press konferenciji kazao je da nije za štrajk koji traje već nekoliko mjeseci, posebno za vrijeme pandemije kada epidemiološka situacija postaje sve gora i gora.

"Želim demantirati kolegu Selimića, ali ne biti u sukobu s njim. Rečeno je da nemamo ID broja, a ja ovom prilikom pokazujem našu registraciju. Rečeno je da koristimo neke fiktivne račune, a mi imamo zvanične pečate i sve ostalo. Nama se spočitava da nemamo članova, a od 21. aprila smo došli na broj od 700 medicinskih sestara i tehničara, što je jako bitno. Rečeno je da nas ima samo 166", istakao je Vatreš.

On je dodao i to kako sindikat kojim rukovodi ne želi podržati štrajk koji traje već nekoliko mjeseci. Govori kako je prošao kroz ratna zbivanja i u toku pandemije ne biti na liniji fronta smatra klasičnim dezerterstvom.

"Ovo je jedini ispravan sindikat za dobrobit medicinske sestre i tehničkog osoblja. Ja se ne smatram nekim ko je zaposlen u zdravstvu, već je zdravstvo zaposleno u meni. Ljekar je mozak, a medicinska sestra je srce. U ovakvim situacijama trpe pacijenti, a i mi sami ili već jesmo ili ćemo biti pacijenti. Zdravstveni sistem ne može postojati bez ljekara ili sestre. Nemamo ništa protiv sindikata kolege Selimića, jer su oni za sami po sebi podređeni borbi za radnike, ali pozivam sve sestre i tehničare da se učlane u svoj sindikat", pozvao je predsjednik Vatreš.

On ja zaključio da sindikat na čijem je čelu ima podršku medicinskih sestara i tehničara iz Opće bolnice Abdulah Nakaš, JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Bolnice Jagomir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije