Sindikat javnog servisa traži poništenje četiri otkaza

Radiosarajevo.ba
Sindikat javnog servisa traži poništenje četiri otkaza

Sindikat uposlenika Javnog RTV servisa zatražio je danas od menadžmenta RTVFBiH da se do 8. juna do 12 sati povuku odluke o otkazima uposlenicima Dženani Zolota, Mirzi Huskiću, Adisu Bakraču i Šukriji Omeragiću.

Na mirnim protestima koji su pod nazivom "Dajte i meni otkaz" održani u simboličnih 12.05 sati u holu zgrade RTV doma u Sarajevu istaknuto je da nema pravnog uporišta za otkaze spomenutih uposlenika FTV te naglašeno da će, ukoliko njihov zahtjev ne bude ispunjen u predviđenom roku, sljedeći potez biti priprema za generalni štrajk.

"Hoće li do toga doći, vidjet ćemo", istaknuto je.

Na skupu je zatražena i smjena izvršnog direktora Sektora za ljudske resurse Mirsada Ćatića, da se sa Sindikatom usvojena sistematizacija provodi po zakonu, da se objavi s kim su to potpisani ekskluzivni ugovori o radu na RTVFBiH, kao i da se prestane s kršenjem radnih i ljudskih prava uposlenika.

Sindikat uposlenika u Javnom RTV servisu naveo je i zahtjeve koji se odnose na obje kompanije - BHRT i RTVBiH, te između ostalog, podsjetio da su se dvije kompanije obavezale riješiti pitanje međusobnih dugova, a što dosad nije urađeno.

Današnjem skupu obratio se Mirza Huskić, predsjednik Sindikata uposlenika u Javnom RTV servisu, jedan od četiriju uposlenika koji su dobili otkaz. On je vidno uznemiran kazao da već četiri godine pokušava sačuvati jedinstvo Sindikata. "Dok smo zajedno, vjerujem da ćemo pobijediti", kazao je on.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber iskazao je podršku tog tijela Sindikatu uposlenika JRT servisa i obećao uložiti određene napore da četiri uposlenika FTV budu vraćena na posao.

Na današnjem skupu pročitano je pismo podrške Helsinškog komiteta, Udruženja BH novinari i Sindikata GRAS-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije