Sindikat BHRT-a iznio zahtjeve: Želimo smjenu menadžmenta i hitna rješenja

Sindikat BHRT-a iznio zahtjeve: Želimo smjenu menadžmenta i hitna rješenja
Zbog iznimno teške situacije u BHRT-u, Upravni odbor Sindikata državne medijske kuće odlučio je zatražiti smjenu generalnog direktora i kompletnog menadžmenta, protiv kojih najavljuju pojedinačne krivične prijave.

Saopćenjem u kojem se nalazi šest zahtjeva članovi UO SO BHRT-a obratili su se danas javnosti, tražeći da se "pronađu odgovorni za ovu očajnu situaciju".

"Zbog činjenice da radnicima nisu isplaćena primanja, te da se doprinosi ne uplaćuju već nekoliko godina, a da menadžment kuće u isto vrijeme ne nudi nikakva rješenja, UO Sindikata je odlučio pokrenuti niz mjera čiji je konačni cilj pokretanje procesa kojim će krenuti oporavak BHRT-a", navodi se u njihovom saopćenju.

Kao glavni zahtjev navodi se trenutna smjena generalnog direktora, njegovih pomoćnika, savjetnika i cjelokupnog menadžmenta, te "pokretanje pitanja njihove odgovornosti". Ističu kako je "sadašnje stanje u kući apsolutan dokaz nesposobnosti i nezainteresovanosti rukovodeće strukture". Također, u saopćenju navode kako će protiv generalnog direktora i njegovih saradnika, zbog niza protivzakonitih radnji u prethodnih nekoliko godina, pokrenuti pojedinačne krivične prijave uz stučnu pomoć pravnih stručnjaka sindikata.

Od Upravnog odbora BHRT-a zahtijevaju reviziju svih ugovora koji su zaključeni sa firmama i pojedincima van kuće, te da novi UO BHRT-a pokrene niz ranije najavljenih mjera za naplatu dugovanja od entitetskih emitera.

Uputili su i zahtjev zastupnicima u Parlamentu "da više ne izvode predstave za javnost",  te da ostvare hitan dijalog i pronađu rješenja za opstanak javnih emitere.

"Pozivamo naše članstvo i sve druge uposlenike, koji su spremni boriti se za svoja prava, da se što prije pripreme za najradikalnije mjere u nastavku borbe za spas BHRT-a i da budu spremni podnijeti posljedice te borbe", zaključuje se u posljednjem zahtjevu UO SO BHRT-a, koji je upućen javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije