Sindikalci se razišli, traže da NSRS ne usvoji smanjenje njihovih plaća

Fena
Sindikalci se razišli, traže da NSRS ne usvoji smanjenje njihovih plaća
Predstavnici sindikata budžetskih korisnika u Republici Srpskoj pozvali su danas na mirnim protestima u Banjoj Luci poslanike u Narodnoj skupštini da ne prihvate izmjene i dopune zakona kojima će doći do smanjenja plaća radnika u upravi, policiji...

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac je zatražio od parlamentaraca da ne umanjuju stopu za minuli rad, a Vladu da nastave pregovore.

"Nisam siguran da li će protesti uticati na odluku poslanika, ali je bitno da su se predstavnici sindikata okupili i poslali poruku da je odluka Vlade nekorektna", rekao je Vrhovac.

Također, najavio je i da će, ukoliko poslanici usvoje izmjene i dopune koje se odnose na smanjenje plaća budžetskih korisnika, predstavnici sindikata tražiti da Ustavni sud RS-a razmatra ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredbi tog zakona.

I predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić pozvala je narodne poslanike da traže od Vlade da u entitetskom budžetu za narednu godinu pronađe dodatnih 2.400.000 KM koliko je potrebno da ne dođe do smanjenja plaća.

Ona tvrdi da, ukoliko se iz plaće radnika u policiji, izuzme topli obrok i druga davanja, to znači da je osnovna plaća policajca 382 KM, zbog čega je neprihvatljivo smanjenje minulog rada.

Smatra i da u ovom trenutku iz bezbjednosnih razloga ne bi trebalo smanjivati plaće policiji.

Sindikalci su se razišli, nakon kraćeg, mirnog zadržavanja u blizini zgrade parlamenta RS-a u Banjoj Luci, u kojem se danas razmatra prijedlog ekonomskih reformi i budžeta RS-a za narednu godinu.

Vlada RS-a utvrdila je na ranije prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plaća budžetskih korisnika uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 posto.

Za sindikalce su te odluke neprihvatljive, dok predstavnici vlasti smatraju da protesti nisu realni i da se “sindikat treba da solidariše” i prihvate smanjenje koeficijenata minulog rada s 0,5 na 0,3 posto.

Mišić: U RS-u nezadovoljni radnici u svim sektorima

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da nijedna od ključnih reformi koje je predlagao Sindikat, a za bolji standard radnika, nije uvrštena u program ekonomskih reformi u RS-u.

"U RS-u imamo nezadovoljne radnike bez obzira na to u kojem su sektoru. Rast godišnje plaće ne može se izmjeriti ni vrećom brašna", navela je Mišić, ističući da mjere koje se nazivaju reformskim u RS-u neće dovesti do poboljšanja životnog standarda i da su „radnici u RS-u nesretni zbog loših zakona“.

Pozvala je poslanike da usvoje mjere rasterećanja realnog sektora, ali na način "da jednako dobiju i poslodavci i radnici". Ukazala je da u RS „cvjeta siva ekonomija“ te traži od Vlade da poduzme reformske mjere kako bi se suzbila ta pojava i izvršila reorganizacija inspekcijskih službi.

Mišić je dodala da Sindikat traži da se izdvoje sredstva za uplatu doprinosa, jer ih nemaju ni radnici u zdravstvu, da se suzbije „zlostavljanje na radu“, odobre naknade za nezaposlene...

I predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada smatra da nikada nije bilo lošije upravljanje privredom u RS-u. Smatra da se mora smanjiti uvoz roba koje se proizvode i u RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije