Sin ratnog zločinca Ratka Mladića: Poslali smo podnesak sa oznakom "hitno"

Srna/Radiosarajevo.ba
Sin ratnog zločinca Ratka Mladića: Poslali smo podnesak sa oznakom "hitno"
PrtScr / Ratko Mladić

Osuđeni ratni zločinac, koji je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu komandovao tzv. vojskom RS-a, Ratko Mladić mora ići na operaciju debelog crijeva, izjavio je njegov sin Darko Mladić.

Darko Mladić je podsjetio da je njegov otac u pritvoru u Scheveningenu i da ide na ljekarske preglede, ali da "odbrana i porodica nemaju originalne izvještaje sa tih pregleda, već samo ono što im Ratko Mladić i ljekari iz pritvora usmeno prenose".

"Govorio sam već neko vrijeme da se stanje komplikuje. Ne dobijamo dokumente u vezi s njegovim zdravstvenim problemima. U februaru smo dobili dokumenta od decembra i januara, ali izgleda i dalje ne sve što je trebalo jer nemamo originalne izvještaje ljekara s kolonoskopije i biopsije, već samo usmeno prepričavanje ljekara iz pritvorske jedinice", kazao je Darko Mladić.

On je ponovio tvrdnju da ratni zločinac ima i umanjenu kognitivnu sposobnost, na šta su ukazivali eksperti još 2018. godine, ali je sud tada odbacio sve te izvještaje. 

Darko Mladić je rekao da je odbrana stoga u petak podnijela podnesak kojim traže pauzu u procesu, dok se ne utvrdi stanje Ratka Mladića i dok odbrana ne formira multidisciplinarni tim, koji će utvrditi tačno stanje s obzirom na to da je potrebna operacija. Dodao je da je podnesak poslat sa oznakom "hitno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije