Odbrana traži odgađanje suđenja Ratku Mladiću: Prijeti mu novi moždani udar?

Radiosarajevo.ba
Odbrana traži odgađanje suđenja Ratku Mladiću: Prijeti mu novi moždani udar?
Twitter / Ratko Mladić

Odbrana ratnog zločinca Ratka Mladića zatražila je od haškog suda da rasprava o žalbama na prvostepenu presudu, zakazana za sredinu marta, bude odložena kako bi bilo utvrđeno da li je on sposoban da učestvuje u procesu.

Odbrana je, u danas objavljenom zahtjevu, kao osnov za taj zahtjev navela “medicinske informacije” koje joj je nedavno dostavio sudski sekretarijat.

Te informacije, kako je navela odbrana, govore o Mladićevim “spoznajnim (kognitivnim) poremećajima, predstojećoj operaciji, potencijalnom novom moždanom udaru (o kojem prethodno nije bilo izvještaja) i o drugim pitanjima bitnim za sposobnost generala Mladića da učestvuje u zasjedanjima suda”, piše Kurir.

Odbrana je naglasila da je, stoga, neophodno da o Mladićevoj sposobnosti da učestvuje u procesu bude održana rasprava pred apelacionim vijećem sudskog Mehanizma na kojem bi mišljenje o tome dao “multidisciplinarni ljekarski tim”.

Po odbrani, usmena rasprava o žalbama, zakazana za 17. i 18. mart, zbog toga bi morala biti odložena.

Prije nego što se, u ljeto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, Mladić je, po nalazima ljekara, bio preživio tri moždana udara. Za vrijeme provedeno u pritvoru, bio je podvrgnut terapijama i manjim intervencijama, a jednom prilikom se u sudnici zahvalio sudu što mu je spasio život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije