Silajdžić, Lazović, Hadžidedić, Sidran i Lavić: "Pozivamo građane..."

36
F. V.
Silajdžić, Lazović, Hadžidedić, Sidran i Lavić: "Pozivamo građane..."
Foto: Radiosarajevo.ba / Potpisnica Proglasa uputili poruku građanima

Ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, ugledni bh. književnik, akademik Abdulah Sidran, ratni predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr. Zlatko Hadžidedić i profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavić uputili su poruke javnosti uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu BiH.

Podsjetimo, kako su mediji naveli, na stolu će se naći i rješenje koje predlaže Evropska unija, a koje je, kako su kazali od sinoć dostupno pregovaračima u BiH. Govori se o tzv. elektorskom modelu, kojeg su nekih probosanski lideri, navodno, već prihvatili.

"Pozivamo sve građane koji poštuju postojeći Ustav Bosne i Hercegovine i Izborni zakon koji je zasnovan na ovom Ustavu na BOJKOT IZBORA koji bi se eventualno održavali prema novom izbornom zakonu o kojem pregovaraju nelegalni i nelegitimni pregovarači, Bakir Izetbegović i Dragan Čović i njihovi politički saveznici!

Policijska akcija u BiH: Uhapšene dvije osobe, oštetili preduzeće za 205.000 KM

Policijska akcija u BiH: Uhapšene dvije osobe, oštetili preduzeće za 205.000 KM

Ne smijemo dozvoliti održavanje izbora prema zakonu o kojem ova, ni od koga ovlaštena, oligarhija pregovara mimo Ustava Bosne i Hercegovine i nasuprot volji većine građana Bosne i Hercegovine! Izbori u oktobru 2022. godine mogu biti održani jedino prema postojećem Izbornom zakonu, koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine!", navodi se u Proglasu, koji je inicirao prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

Ovo je, kako je navedeno, posljednja šansa "da spriječimo usvajanje novog Izbornog zakona u skladu sa voljom i interesima Dragana Čovića, a protiv postojećeg Ustava BiH".

"Ukoliko Čovićev Izborni zakon prođe, a građanske snage na ovaj način ne pruže otpor, formiranje tzv. trećeg entiteta je izvjesno, a sa njim postaje izvjestan i konačni raspad Bosne i Hercegovine", istaknuto je.

Dajući podršku ovo Proglasu, dr. Silajdžić je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba podvukao da je tzv. elektorski model o kojem se govori u neskladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, te da su takva rješenja
suprotstavljena volji većine građana.

Poruku akademika Sidrana, također, prenosimo u cijelosti:

"Apsolutno podržavam inicijativu dr Zlatka Hadžidedića, s nadom da će se iz domaće političke prakse eliminisati svako 'pregovaranje' 'uime naroda', jer takva ovlaštenja nikome nisu data, svode nas na plemena lišena razuma i znanja, i predstavljaju krinku za održavanje privilegija etno-nacionalnih elita ogrezlih u korupciju i kriminal."

Prof. dr. Senadin Lavić novi krug razgovora o izbornoj reformi vidi kao pokušaj da se iza leđa građana Bosne i Hercegovine, preko priče o Izbornom zakonu, napravi novo političko stanje...

"U kojem bi jedan politička partija (HDZ) i njezin predsjednik (D. Čović) imali apriori mjesto u Predsjedništvu države, ali i svu “etničku jedinicu”, predstavljanja ustavri totalno urušavanje demokratije i uvođenje diskriminatorne etnokratije i vladavine “oblasnih knezova”. Ovim se defiitivno ruše kriteriji izbornog zakonodavstva u evropskim državama i obezvrjeđuju presude (pet presuda) Evropskog suda za ljudska prava“, ukazao je Lavić.

Prema njegovim riječima, svi pregovori oko Izbornog zakona su, ustvari, samo predvorje i predradnja za uspostavu "trećeg etničkog teritorija" pod kontrolom HDZ, odnosno Republike Hrvatske sa Zoranom Milanovićem na čelu koji je proruski orijentirani "Evropljanin".

"U državi Bosni i Hercegovini se preko Izbornog zakona stvarno pokušava uspostaviti nova 'etnička jedinica' koja će vremenom razvijati antibosanski potencijal i kretati se ka secesiji prema drugom manjem entitetu koji je nastao poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1990-ih godina. Zato je Čović u Banjaluci slavio i čestitao entitetu 'rs' na postojanju. Tako se Izbornim zakonom planira zabetonirati etnička podjela države i getoizirati i staviti pod kontrolu sve bosansko“, zaključio je Lavić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, američki ambasador u BiH Michael Murphy izjavio je danas uoči nove runde razgovora o izbornoj reformi da "ovo ne podrazumijeva dogovor po bilo koju cijenu".

"To podrazumijeva dogovor koji podrazumijeva elemente s kojima ste svi upoznati, uključujući izborni proces, o kojem je Angelina (direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst op. a.) već govorila“, rekao je Murphy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije