Signali iz Berlina: Balkan se vraća u fokus međunarodne zajednice

3
Radiosarajevo.ba
Signali iz Berlina: Balkan se vraća u fokus međunarodne zajednice
FOTO: Arhiv / Angela Merkel - Joe Biden

Valentin Inzko očekuje pojačani angažman EU-a i administracije novog predsjednika SAD-a na Balkanu.

Za austrijski list „Der Standard“ on je izjavio da postoje „sve jači signali iz Berlina“ da se ta regija vraća u fokus.

„Bosna se sjeća", „Jedinstvo iznad podjela" – to su poruke koje su, uz boje zastave BiH, prošli vikend bile projicirane na sarajevskoj Vijećnici. Sarajevo je tako čestitalo Josephu R. Bidenu na pobjedi na američkim izborima. Austrijski list „Der Standard" piše kako se mnogi u BiH sjećaju „iznimnog angažmana" senatora Bidena tijekom rata u toj zemlji (1992.-1995.), kada je on, između ostaloga, uporno zahtijevao ukidanje embarga na uvoz oružja protiv Bosne i Hercegovine, „koja je kao mlada zemlja na početku jedva bila u stanju braniti se od agresije do zuba naoružane armije Republike Srpske", kako piše bečki list, piše Deutsche Welle.

„Ali gotovo nitko nije slušao tadašnjeg senatora, koji je jasnim riječima govorio o etničkim čišćenjima protiv muslimana, koji je to kritizirao dok je Europa okretala glavu", stoji u članku austrijskog lista. Dopisnica Adelheid Wölfl podsjeća na jedan Bidenov govor s konca 1995., u kojem je kritizirao da mnogi zapadni diplomati „pogrešno tvrde da su u ratu u BiH sve strane podjednako loše (op. red. krive)", odnosno da su svi ustvari „isti". Biden je znao o čemu priča, on je još tijekom rata boravio u BiH, vidio je masovne grobnice, „i nije dozvolio da ga prevare ni desno-radikalni političar Radovan Karadžić, koji je zapovjedio provođenje genocida, a ni predsjednik susjedne Srbije Slobodan Milošević, koji je poticao ratove", piše bečki dnevnik.

Upravo zbog tog poznavanja situacije, mnogi se nadaju da bi budući američki predsjednik i njegova administracija mogli igrati aktivniju ulogu u BiH („zemlju kojoj 25 godina nakon mirovnog sporazuma iz Daytona prijete nacionalisti", kako piše ovaj list), ali i regiji. Jesu li te nade opravdane?

Visoki povjerenik međunarodne zajednice Valentin Inzko u izjavi za „Der Standard" kaže:

„Godinama sam posjećivao glavne gradove i molio ih za jači angažman u Bosni i Hercegovini. To nije bilo lako, obzirom na brojne postojeće konflike u svijetu. Ali sad postoje jači signali iz Berlina, koji su došli već i prije serije atentata u Francuskoj i Austriji, ali i s nedavnog summitu EU-Balkan u Sofiji, da jugoistočna Europa, naše susjedstvo, u budućnosti može očekivati više pažnje nego do sada."

Biden je, piše „Der Standard" pravi poznavatelj Balkana. Podsjeća se da je osobno poznavao Tita, da je bio na pogrebu Kardelja, da se više puta osobno susreo s Miloševićem. Aktivno je sudjelovao i u utemeljenju Pakta stabilnosti nakon rata, te kao potpredsjednik SAD-a Sarajevo posjetio i 2009. Inzko u izjavi za austrijski list kaže da se na temelju svega toga „nada da će se Biden pobrinuti oko toga da se promijeni situacija oko „višegodišnje stagnacija i blokade" u BiH.

Više pročitajte na linku OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije