Vlada FBiH usvojila izmjene zakona: Cilj jednostavnija i jeftinija registracija firmi

1
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH usvojila izmjene zakona: Cilj jednostavnija i jeftinija registracija firmi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH, nakon što je analizom utvrđeno da postojeći sistem ima neodstataka pa registracija traje dugo i kompicirana je.

"Važeći tekst Zakona donesen je 2005. godine i mijenjan je u tri navrata, a poslovne prilike znatno su promijenjene i zahtijevaju značajniju ekspeditivnost u privrednom poslovanju.

S ciljem otklanjanja postojećih barijera u otpočinjanju rada poslovnih subjekata, Vlada FBiH je identifikovala osnovne ciljeve u ovoj oblasti, a oni se odnose na pojednostavljenje i pojeftinjenje procedure registracije poslovnih subjekata, a kroz uspostavu jedinstvenog informacionog sistema njihove elektronske registracije, takozvanog JIB", saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Pojašnjeno je da su u zakon kao osnovne novine uvedeni jedinstveni informacioni sistem registracije i sistem elektronskog povezivanja svih relevantnih subjekata u procesu registracije s nadležnim registracionim sudom.

To znači da se trebaju uvezati svi nadležni registracioni sudovi u složeni informacioni sistem u Federaciji BiH s Poreznom upravom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje, Zavodom za statistiku, općinama i eventualno drugim institucijama koje budu u procesu uspostave sistema označene kao relevantne.

"Ovaj složeni informacioni sistem podrazumijeva uspostavljanje jedinstvene baze registra koja služi kao centralno mjesto za pohranjivanje registarskih, evidencijskih i statističkih podataka registarskih sudova, kao i isprava i drugih dokaza pohranjenih u elektronskom obliku u zbirku isprava, te uspostavljanje internet stranice registra kao dijela sistema registra putem koje je omogućeno pretraživanje i uvid u javne podatke iz glavne knjige", navedeno je u saopćenju.

Treba imati u vidu da je postojeći sistem, elektronska knjiga registra koja se trenutno vodi u Federaciji BiH, instaliran 2005. godine i znatno je zastario u tehnološkom smislu.

Od januara 2019. godine započeta je digitalizacija sudske arhive registrovanih poslovnih subjekata u FBiH, što podrazumijeva kompletnu konverziju sudskih spisa iz pisanog u elektronski oblik, njihovu verifikaciju i vezivanje za konkretni poslovni subjekt, što je važna pretpostavka za uspostavljanje elektronske registracije poslovnih subjekata.

Inače, nacrt zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona razmatrali su i podržali Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH 2018. i 2019. godine.

Izvršene su potom određene korekcije te je sačinjen ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o registraciji poslovnih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije