Vlada FBiH dala zaduženje: Hoće li se ipak odgoditi sanacija tunela Crnaja

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH dala zaduženje: Hoće li se ipak odgoditi sanacija tunela Crnaja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH

Na prijedlog federalnog premijera Fadila Novalića, Vlada FBiH danas je zadužila Javno preduzeće Ceste Federacije BiH da traži odgodu sanacije tunela Crnaja, jednog od ključnih u BiH, koji se nalazi na magistrali Sarajevo-Mostar.

"Zadužene su Ceste FBiH da zbog krize uzrokovane pojavom COVID-19 i novonastalih okolnosti poslovanja, prema kreditorima pokrene inicijativu za razmatranje mogućnosti odgode provođenja Programa 'Modernizacija magistralnih cesta Federacije BiH' u dijelu koji se odnosi na sanaciju tunela Crnaja na saobraćajnici Sarajevo - Mostar", saopćeno je iz Vlade FBiH nakon sjednice.

Ovo javno preduzeće je obavezano i da dodatno snimi intenzitet prometa naizmjeničnim propuštanjem kroz tunel Crnaja u toku simuliranog izvođenja radova, te nakon dodatnih snimanja predloži dinamiku izvođenja radova.

"Stupanjem na snagu današnjeg, zaključak od 10. septembra 2020. godine prestaje da važi", dodaje se u saopćenju.

Podsjetimo, direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić kazao je da je postalo neminovno da se krene s rekonstrukcijom tunela Crnaja po postojećem ugovoru, za koji je osigurana i građevinska dozvola, odnosno bez izgradnje obilaznice.

Pojašnjavajući odluku Federalne vlade o početku radova na obnovi jednog od ključnih tunela na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, Pravdić je rekao da bi izgradnja privremenog alternativnog rješenja koštala oko 8 miliona KM.

Najavio je, prije nego što je Vlada FBiH dala ovo zaduženje, da će u narednih 10 dana izvođač radova podnijeti zahtjev za početak radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije