Sevlid Hurtić u Beču učestvuje na drugoj Skupštini Privredne unije dijaspore Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Sevlid Hurtić u Beču učestvuje na drugoj Skupštini Privredne unije dijaspore Bosne i Hercegovine
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Selvid Hurtić u Beču

U Beču se danas održava druga po redu Skupština Privredne unije dijaspore Bosne i Hercegovine, na kojoj, na poziv organizatora, učestvuje i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić.

Ministar Hurtić, koji je u proteklih godinu dana u više navrata boravio u radnim i službenim posjetama u ovom gradu i ovoj prijateljskoj zemlji, obratio se danas brojnim prisutnim privrednicima i gostima.

U svom obraćanju je izrazio zadovoljstvo radom Privredne unije dijaspore, a prije svega na kreiranju mreže bh. privrednika u svijetu kroz platformu za razmjenu informacija, usluga i učešća u zajedničkim projektima.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Inače, prva Skupština je održana u Mariboru u Sloveniji, uz prisustvo privrednika iz nekoliko zemalja, kada je dogovorena i saradnja 80 bh. kompanija iz dijaspore.

Između ostalog, ministar Hurtić je podsjetio je da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo/dijasporu, u Politici o saradnji sa iseljeništvom koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 2017. godine, predvidjelo određene mjere s ciljem podrške investiranju dijaspore. To su prije svega aktivnosti na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave/općina kojima se dodjeljuju grant sredstva za saradnju sa iseljeništvom.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

"Često ćete čuti da je dijaspora naš jedan od najvećih ili najveći potencijal. Složit ću se sa ovakvim tvrdnjama, jer sam se uvjerio da zaista postoji ogroman potencijal naše dijaspore i u privredi, kulturi, sportu, nauci, obrazovanju... I zato je važno vaše povezivanje u različitim zemljama i namjera za zajednički nastupate i radite. Naravno, mene će najviše radovati i u tom smislu ću vam biti najveća podrška, kada budete investirali u našu domovinu Bosnu i Hercegovinu", kazao je u svom obraćanju ministar Hurtić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije