Šest zahtjeva za uvođenje novih tehnologija

Fena
Šest zahtjeva za uvođenje novih tehnologija
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je u Sarajevu prezentirala publikaciju "Nove tehnologije u izbornom procesu-izazovi i mogućnosti primjene u BiH"

Piblikacija je fokusirana na poboljšanje procesa izbora te sprečavanje mogućih manipulacija.

"Nadam se da će ova publikacija biti korisna i pomoći da se bolje sagledaju svi izazovi i aspekti uvođenja novih tehnologija u procesu izbora. To podrazumijeva najmanje šest zahtjeva: tehnička provodivost, zakonski okvir, saglasnost donosilaca odluka, osigurana sredstva za nabavku, educirani birači i uspješan test", izjavila je Feni predsjednica Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Irena Hadžiabdić.

U tehničkom pogledu, kako je naveo član CIK-a Branko Petrić, važne su dvije stvari: identifikacija birača da bi se onemogućila manipulacija biračkim spiskom te uvođenje tehničko-tehnološkog utvrđivanja rezultata automatski koje se već primjenjuje u savremenim zemljama.

"Na taj način omogućeno je da rezultati izbora budu poznati sat vremena nakon zatvaranja birališta", dodao je Petrić.

Nove tehnologije su, prema riječima poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Saše Magazinovića, jedan od segmenata kojim se može spriječiti izborne krađe posebno u smislu kontrole glasačkih listića te dopisivanja i pravljenja nevažećih glasačkih listića.

"Bit će održan sastanak većeg broja političkih subjekata kojima je cilj da imaju fer i korektne izbore – da se ne desi na dan otvaranja biračkih mjesta da određene političke stranke vode s 20.000 ili više hiljada glasova prednosti", poručio je Magazinović novinarima povodom predstavljanja spomenute publikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije