Počela predizborna šutnja

Radiosarajevo.ba
Počela predizborna šutnja
Izbori.ba / Ilustracija
Predizborna šutnja nastupila je jutros u 7.00 sati, 24 sata prije otvaranje glasačkih mjesta za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Potpuna zabrana medijskog praćenja ikakvih izbornih aktivnosti stupila je na snagu u subotu, 1. oktobra 2016. godine u 7 sati, a trajat će do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 2. oktobra saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Regulatorna agencija podsjetila je pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 2. oktobra 2016. godine. 

U poglavlju 16. Mediji i izborni proces, Izbornog zakona, član 16.11 se kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima stupila je na snagu u petak 30. septembra u 7 sati i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine.

Nedjelja, 2. oktobra, rezervirana je za održavanje lokalnih izbora u BiH. Centralna izborna komisija BiH izdala je u petak saopćenje da je sve spremno za održavanje ovih izbora i da oni neometano mogu krenuti u nedjelju, u 7 sati.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić izjavio je kako su izvršene sve neophodne aktivnosti da bi se 2. oktobra u sedam sati ujutro otvorila sva biračka mjesta kako bi lokalni izbori krenuli neometano.

Šantić je kazao da će, u skladu s odredbama Izbornog zakona, birališta u cijeloj BiH biti otvorena do 19 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije