Šest osoba uhapšeno u akciji "Farmer" predati u Tužilaštvo KS-a

S. H.
Šest osoba uhapšeno u akciji "Farmer" predati u Tužilaštvo KS-a
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Šest uhapšenih osoba u akciji kodnog naziva "Farmer" predato je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Azra Bavčić.

Velika policijska akcija u nekoliko kantona, uhapšeno osam osoba

Kako je navela Bavčić, dvije osobe uhapšene u ovoj akciji puštene su na slobodu nakon saslušanja u prostorijama FUP-a.

Šest osoba uhapšenih u akciji bit će zadržano u prostorijama Tužilaštva narednih 24 sata, nakon čega će postupajući tužilac sudu predložiti mjere zabrane.

Kako saznajemo, nekadašnji savjetnik bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića Ivica Mladin predat je jutros u nadležnost Tužilaštva KS-a, kao i  predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljopoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona Husejin Selimović.

Ivica Mladina, bivši savjetnik Nermina Nikšića, uhapšen u akciji "Farmer"

Podsjećamo, u akciji "Farmer" uhapšeno je osam osoba inicijala I. M. (1965), A. T. (1967), M. N. (1961), H. S. (1962), E. S. (1959), R. O. (1969), V. J. (1971), R.DŽ. (1964), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine. 

Navedena lica se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi. 

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije