Sergej Lavrov otišao u Beograd pa optužuje: Oni rade po nečijem nalogu

16
Radiosarajevo.ba
Sergej Lavrov otišao u Beograd pa optužuje: Oni rade po nečijem nalogu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sergej Lavrov / Arhiv

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, izjavio je večeras da su Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, danas bojkotovali susret s njim po nečijem nalogu, izražavajući interese nekih vanjskih snaga.

Lavrov je rekao da je on razmijenio mišljenja sa srpskim prijateljima u BiH.

"Incident koji ste pomenuli nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su donijeli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i vjerovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopšte za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partenrima", rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je bivša šefica diplomatije EU Federica Mogherini, prije nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

"To je filozofija duboko ukorijenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu", rekao je Lavrov.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić optužili su ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da ne poštuje suvrenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja, posebice ono o priključenju Europskoj uniji i NATO-u, te su odbili susret s njim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije