Šeranić: Analiziramo situaciju, naredni 21 dan ključan za borbu protiv COVID-19

Radiosarajevo.ba
Šeranić: Analiziramo situaciju, naredni 21 dan ključan za borbu protiv COVID-19
Foto: Anadolija / Alen Šeranić

Naredni 21 dan ključan je u borbi protiv pandemije koronavirusa, istaknuo je u svom intervjuu za Nezavisne novine Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske.

"Očekujem da u naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada i da tada govorimo o kontroli epidemije, odnosno platou epidemije", rekao je Šeranić, dodajući da bismo 1. maj mogli dočekati relaksiraniji.

U intervjuu, Šeranić je istakao da se svake sedmice analiziraju mjere koje su preduzete te da se iz sedmice u sedmicu procjenjuje situacija, a u skladu s tim i reaguje.

Naglasio je da je prvih sedmica manji bh. entitet imao jednu strategiju, ali da se sad prešlo na drugu.

Šta je ključno u naredni 21 dan kako bismo stavili epidemiju pod kontrolu?

"Najvažnije je da se ostane u svojim kućama. Ono što morate da uradite i obavite u toku dana, da to bude što kraće i uz poštivanje svih mjera preporuke kada govorimo o fizičkoj distanci i uopšte o socijalnom kontaktu. Oni za koje se laboratorijski kaže da su pozitivni, da ispoštuju sve preporuke koje se daju u smislu samih ograničenja. Sistem će sigurno raditi da se mjere poštuju i bićemo rigorozni po tom pitanju", rekao je.

Kompletan intervju ministra zdravstva i socijalne politike RS pročitajet OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije